HTML

In Memoriam Kultiplex

2008 január 10 - február 24-e között a Kultiplex programsorozattal búcsúzik. Ez a blog a bontásig tartó időszakról tájékoztat. Olvasható, látható lesz minden részlet, ami a Kultiplex utolsó napjaiban, óráiban történik.

Friss topikok

  • alibabaesanegyvenhattyu: Jó kocsmák vannak csakhogy a Kulti ennél több volt... ne kocsma, nem is csak szórakozó hely. Közös... (2009.10.15. 13:26) Final
  • Fuck You All: www.youtube.com/watch?v=y2GurEJsFf0&watch_response (2008.09.05. 20:14) búfelejtő
  • blackbone: Hát most ahogy nézek néhány kultis jó videót, főleg wacuumairs-t majdhogynem könnybe lábad a szeme... (2008.07.10. 22:47) Bontják a Kultiplexet
  • alako: Magyarok az impotens politikusok megsegítéséért. www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?sdsd2... (2008.04.18. 10:05) Népszavazást a Kultiért!
  • golyó: Én is elkezdem félrerakni dunsztosüvegbe,jó lesz molotov helyett (2008.04.15. 13:48) Nyílt levél a kulti programszervezőjétől

Linkblog

Final

2008.09.03. 13:54 salamon

Hat évig szolgálta rétegközönségét a Kinizsi utcában álló Kultiplex, amit féléves állóháború után kedden kezdett el bontani az önkormányzat. 2000-től innen adott a Tilos rádió is, a bontásról viszont csak véletlenül értesültek, ezért ki se tudtak teljesen rámolni. Az alternatív szórakoztatóhely üzemeltetője szerint jogszerűtlen, ami történt, ezért polgári perrel vágna vissza.

21 komment

búfelejtő

2008.04.05. 11:43 salamon

Április 24-én minden kiderül, akkor lesz a birtokvédelmi eljárás lezárva - írta egy kommentben kultinfo, aminek végtelenül örülök. Ezek szerint mégsincs minden lezárva, és újra nyithat a Kultiplex. Örvendjünk, annak meg különösképpen, hogy "a pult addig is 0-24-ig nyitva van, csak bulik nincsenek."

75 komment

Népszavazást a Kultiért!

2008.03.20. 14:58 salamon

To: Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc

Miniszterelnök

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A IX. kerületi önkormányzat ingatlanügyletének áldozatává válhat a budapesti kortárs kultúra meghatározó központja: a Kultiplex Mûvelõdési Ház.

Jelenleg az önkormányzat megbízásából biztonsági emberek akadályozzák az intézmény zavartalan mûködését.

Sem a liberális vezetésû kerületi önkormányzat, sem a Fõvárosi Önkormányzat nem mutat hajlandóságot a helyzet megnyugtató rendezésére, így Önt kérjük arra, lépjen fel a Ház megmaradása érdekében.

Ezt a szöveget egy nyílt levélből másoltam ide. Ide kattintva elolvashatjátok a folytatást, és csatlakozhattok a netes aláírásgyűjtési akcióhoz. Gondoljatok bele, ha kétszázezren aláírjuk, népszavazást írhatnak ki a Kultiról!

121 komment

Ferencváros az isten nyilára vár

2008.03.18. 21:45 salamon

Végre kiderült, hogy ki mit akar a kultit övező csendben. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a Kultiplex üzemeltetői a közigazgatási hivatal határozatára várnak, de most fény derült arra is, hogy az önkormányzat mire rendezkedett be. Az alábbi képeken az látszik, hogy a teljes fém rácsazat, egészen az Üllői útig, tehát összesen mintegy 200 méternyi szakasz, rá van kötve a Kultiplex villámhárítójára. Nem tudom, hogy a kerítésépítőknek, mik lehettek a céljai, de ha valamelyik nap mégis becsap a villám, a kerület nemcsak a 150 millió forintos bontási költséget spórolhatja meg.

Fotó: fe

17 komment

Körbekerítették a parkot

2008.03.12. 12:13 salamon

Az önkormányzat a Kulti melletti parkot, a Markusovszky teret magas kerítéssel körbekerítette. Állításuk szerint parkrekonstrukciót végeznek, persze munkást egyet sem látni. Gyönyörű szép jövőkép bontakozik ki, a következő lépés nyilván a Kinizsi utca lezárása lesz tankcsapdákkal.

40 komment

Mi lesz veled IX. kerület?

2008.03.10. 13:31 salamon

Csak most volt időm végigböngészni ezt a hírt, amely szenzációs leleplező dokumentum korunk városi debilitásáról, és méltó válasz azoknak, akik szerint a Kultiplexet jogos arra hivatkozva bezárni, hogy a környékbelieket zavarja. De hol a határ, hány ember képes ellehetetleníteni bármilyen kezdeményezést? Mi van akkor, ha a lakókat már az is zavarja, hogy mozi nyílik a közelben, és amelynek megnyitójára a polgármester is hivatalos? Hát ez van olyankor: kihívják a rendőröket, akik felírják a szervezőket. Nesze neked magyar kultúra. Remélem, Gegesy polgármester úr már nem volt a helyszínen, amikor a rendőrök megérkeztek, és nem volt szemtanúja ennek a személyéhez méltatlan jelenetnek.

24 komment

Tájkép csata után

2008.03.08. 16:00 salamon

Többen kérdezték itt a blogon, hogy mi van a Kultiban belül most. Pénteken késő délután ez volt:

25 komment · 1 trackback

Jó hétvégét!

2008.03.07. 19:11 salamon

Papp Réka videója.

Szólj hozzá!

Nemzetközi szolidaritás a Kultiért

2008.03.06. 17:59 salamon

A mai napon egy meglepő és kedves üzenet futott be a Kultiplexbe, mégpedig Jarboe-tól és gitárosától Nic Le Ban-től. Jarboe énekesnő, előadóművész és író, a nemzetközi alternatív zenei közösség egyik nagy ikonja, több évtizedes pályafutása során olyan projektek részese volt mint a The Swans, de dolgozott együtt Bill Lawson basszusgitáros zsenivel, Justin K. Broadrick-kal (Jesu, Napalm Death, Godflesh), korszakalkotó lemezt vett fel a Neurosis élén. A Kultiplexben szólóprojektje keretében lépett fel 2005. októberében. Egy szó, mint száz, a következő üzenet érkezett nemrég:

JARBOE AND NIC LE BAN are with you! We are very saddened to see this venue in danger! Please stop replacing history with money, it does nothing for art and culture!

Thank you!

Nic Le Ban

JARBOE ÉS NIC LE BAN veletek vannak! Szomorúan látjuk, hogy veszélyben a klub. Kérlek, állítsátok meg a történelem pénzzel való kiváltását, mert az nem válik a művészet és kultúra javára!

Köszönjük

Nic Le Ban

9 komment

Kétmillióan vannak a Kulti melletti parkban

2008.03.06. 17:41 salamon

Hahaha, de komolyra fordítva a szót: a parkban legalább 300-an gyülekeznek. Nagy Feró nemrégen fejezte be felszólalását, és megérkezett Novák Péter is, aki egy narancssárga táskát hurcol magával. Én nem mertem megkérdezni, hogy mi van benne, mindenestre Novák szeme furcsán villog. Itt van a mindig gyönyörű Németh Juci. Most a Love Alliance van a színpadon, estére szerintem bedugul a Kinizsi utca.

109 komment

Ez nem szerenád!

2008.03.04. 20:29 salamon

Demonstráció az underground kultúráért – Bakács Tiborral, Nagy Feróval, Novák Péterrel

 

Március 6. csütörtök, 16:00, Kultiplex melletti park

 

Az önkormányzatok a kormány hathatós közreműködésével az elmúlt másfél évben egymás után záratták be az alternatív zenének és létformának helyet adó intézményeket. Megszűnt az Almássy téri szabadidőközpont, elüldözték a West Balkant az öbölből, megszűnik a Benczúr klub, a múlt héten pedig a IX. kerületi önkormányzat erőszakkal elfoglalta a Kultiplexet is. A húsz évvel ezelőtti „Tiltás, Tűrés, Támogatás" jellemezte kultúrpolitika sem támadott nagyobb erővel az undergroundnak helyet adó intézmények ellen. A Kultiplex működésének ellehetetlenítése az utolsó csepp a pohárban. Zenészek, szimpatizánsok és rajongók az épület melletti parkban, csütörtökön demonstrációt tartanak.

Budapesten alig találni már olyan helyet, ahova a nagy lemezcégek által reklámozott zenék nem jutnak el, és amely az undergroundnak helyet ad. Az önkormányzatok könnyű szívvel zárják be az olyan helyeket, amelyek más hangulatot árasztanak mint a közízlés, és persze ha az ingatlant pénzzé tehetik. Mi, akik nem éreznénk magunkat jól egy uniformizált világban, nem tudunk mást tenni, nincs hova mennünk, ezért csütörtökön koncertekkel és felszólalásokkal bizonyítjuk, hogy az undergroundot nem lehet elásni.

Gyere el te is, és hallgasd meg, mit mond Bakács Tibor Settenkedő, Bárdos Deák Ági, Nagy Feró, Novák Péter, Vécsi Tibor!

A 16:00 órától folyamatosan zene, melyről a következők gondoskodnak:

Dublőrz Live Act

Anima Sound System DJ Set

101-es Klub Depeche Mode DJ Set

Love Alliance Sound System

PASO Sound System

Negative Art Metal DJ Set

Tesco Disco Indie DJ Set

Wacuumairs feat. Bobakrome, Akkezdet Phiai

Korai's Banditos (DJ Tibiota és DJ Ritmo)

67 komment

Az underground pusztul, a Kulti meg harcol

2008.03.03. 15:41 salamon

Tüntetés

Nem beszéltem a levegőbe, a kultisok nem hagyják azt annyiban, hogy ki akarják őket dobni. Csütörtökön, a Markusovszky téren, a parkban kultiszimpatizánsok, és úgy általában, a hazai undergroundot féltők demonstrációt tartanak a jelenlegi kultúrpolitika ellen.

Miről szól ez a tüntetés?! A hétvége óta számos zenész, előadóművész jelentkezett a kultisoknál, hogy támogatásáról biztosítsa őket, és egyáltalán a magyar underground kultúra hanyatlása ellen szóljanak. Mert most már nem csak a Kultiról van szó, hanem arról, hogy a hatalom magasról tesz arra, hogy Magyarországon az underground lassan sírba száll. A szervezők csütörtökön délután háromtól várják a szimpatizánsokat. Koncertek, felszólalók szervezés alatt.

Update: Közben azon gondolkodtam, hogy azzal nincs is baj, ha a hatalom magasról tesz arra, hogy az underground haldoklik-e vagy sem, de ne ölje meg!

93 komment · 1 trackback

Zeneipari adok-kapok a kulti-szolidaritás hiánya miatt

2008.03.02. 15:49 salamon

Az úgy volt, hogy Jakab Zoli kultis programszervező és zenész a kollégák Kultit övező közömbösségén kiakadt jól, ezért nyílt levelet írt, amelyre egy fain viszontkiakadós válasz érkezett a Panonia Allstars Ska Orchestra egy tagjától. Erre Jakab Zé ismét beszólt.

Alább a levélváltás, amit nem is kommentálnék, valószínűleg jól jellemzi hazai zenei közállapotainkat. Az eredeti levél az előző posztban volt olvasható, itt alább következzen a válasz, legalul pedig egy jelzőtlenített, de végeredményben megismételt levél.

"Lipi Brown vagyok a Panonia Allstars Ska Orchestra zenekarból. Évek óta dolgozom a Tilos Rádióban és sokszor játszottunk már a Kultiplex-ben a zenekarommal is. Jakab Zolit jó barátomnak tartom, de azért itt van egy pár dolog, amiben nem értek vele egyet. Itt elsősorban arra reagálok, amit a távol maradt zenészekről írt.
Én ugyan ott voltam, amikor elfoglalták a helyet, mert műsorom volt, de utána el kellett mennem. Szégyenszemre odamentem, ahol koncertünk volt.

Észrevételeim Zoli írására.
Szerintem a zenekarok nem élősködni, hanem koncertet adni mennek a koncert termekbe. Nem értem, hogy miért lenne élősködés az, ha a munkámért pénzt kapok. Nagyon sok mindenről le kell mondanunk azért, hogy alkossunk, fejlődhessünk és a munkánk az minőségi legyen. Rengeteg erőt igényel egy-egy turné, vagy egy lemezfelvétel, vagy akármi más. Ez is ugyanolyan munka, mint bármi más. Másodállásról (pl. polgári állás) szó sem lehet, mert akkor nem tudunk turnézni, alkotni, gyakorolni (hogy jó legyen, amit csinálunk és ezt sokan szeressék)

Gázsi kérdés ez tényleg? Na ne már! Én 25 éve ezzel foglalkozom és rájöttem ara, hogy, ha jót csinálsz, és ezt elismerik ( bejön a koncertre a közönség), akkor azt meg is fizetik. Azt, hogy Mennyi a gázsid? Senkinek semmi köze hozzá. Azt viszont tudni kell, hogy ha túl sokat kérsz a koncertért, akkor azt nem fizetik ki. Ha keveset kérsz, akkor azt nem fogod tudni. De, ha régóta foglalkozol ezzel a kérdéssel, akkor tudod, hogy mennyit ér, amit csinálsz, és nehezen vágnak át. Nekünk egy évben kb 80-100 koncertünk van.
Előfordul olyan, hogy a vidéki klub szervezője nem is tudja (nem mondjuk el neki), hogy azzal, hogy elmentünk játszani buktunk, akár több tízezer forintot, mert kifizettük a hangmérnökünket, buszt béreltünk és benzint is vettünk a kocsiba. Egyéb költségekről nem is beszélve. Nem tudja, mert nem akarjuk, hogy szarul érezze magát.

Előfordul olyan is, hogy több százezer forintot keresünk egy koncertel. Több külföldi és hazai klubban és fesztiválokon ezt évek óta kifizetik nekünk. Nyílván nem a szép szemünkért, hanem azért, mert ezt az összeget kitermeljük. Ezek csúnya szavak sajnos, de ez van. Nagyon értékes művészeti alkotásokat lehet létrehozni éhesen és hajléktalanként, de ezt ne várja el szerintem senki sem. Dobverőt is lehet szerezni az erdőben egy fáról, de az nem szól olyan jól, mint a bolti.

Hiába mondom a sarki közértbe, hogy nagyszerű zenész vagyok, ezért nem kapok parízert a Marika nénitől. Éhes maradok, majd eladom a gitárt, hogy egyek és elmegyek a rigómezei csavargyárba dolgozni. Elmegyünk, és akkor jó kis koncertek lesznek. Megélhetési művész/zenész? Röhej amit itt írtál. Megélheti kovács? Megélhetési zeneipari kurva? Drága barátom azért ez kemény volt!

A zenészeknek szerintem a zenélés az elsődleges feladata, én szégyenszemre ezt tettem, amikor a műsorom után azonnal indulnunk kellett. Kedves zenész kollegáim! Szégyelljétek magatokat, hogy próbálni voltatok, zenéltetek, vagy, hogy stúdióba voltatok, hogy azt fel vegyétek. Külföldön koncertezel, miközben itthon probléma van?

Te is szégyelld magad amatőr zenész kollegám, hogy a rigómezei csavargyárba mentél dolgozni, hogy legyen gitárhúrod, és nem ott voltál, ahol kellett volna! Te is szégyeld magad Zolikám, hogy ilyen faszságokat írsz rólunk. Értem én, hogy ki vagy akadva, én is ki vagyok akadva teljesen, hogy elloptak tőlem egy igen fontos helyet. Rengeteg szép emlékem van a Kuliból, és pl. ott lettem szerelmes a csajomba. Sajnos onnan többet nem fogok műsort adni, ott már nem lesz semmi.

Megértelek Zolikám, de nem ártott volna elszámolni 10-ig, mielőtt ilyesmiket írsz a barátaidról."

re: válasz

"Lipikém! Abszolút megértem a leveled/kommented, és bizonyos dolgokban abszolút igazad van, igen! És itt nem arról van szó, hogy a zenész nem érdemli meg a pénzét, mert tudom én is, tudod te is, hogy mibe kerül ma zenélni, főleg úgy, hogy ezt elég komolyan csinálod, mint ti vagy mi.

De, de, de! És itt tényleg egy nagy, szőrös "de" kell, hogy itt legyen: nem arról van szó, hogy minden zenekar minden tagja jöjjön ide és láncolja magát oda a helyhez, itt arról van szó, hogy az arányok rendkívül fájóak voltak ahhoz képest, hogy mennyien ugrottak rá a Kultiplex vonatra az elmúlt hónapokban. Itt nem az a probléma, hogy xy mennyiért lép fel, mert mindenki itt annyit kapott, amennyit ért, itt arról van a probléma, hogy sokakkal sokszor elszalad a ló, sokan sokszor sokat követelnek és mindezt akkor teszik/tették, amikor látták, hogy ebből pénzt lehet kiszedni. Itt nem az a probléma, hogy x zenekar y tagja nem tudott odaérni, vagy nem egyszerre voltak ott, itt az a hatalmas, nagyon nagyon hatalmas probléma, hogy a művészet (bármennyire is költségigényes) azért művészet (legyen az festés, legyen az zene, legyen az teljesen mindegy, hogy mi), mert a művész megpróbál valamit kifejezni, megpróbál valamit elmondani alkotásán keresztül.

A művészet önkifejezés, a művészet te vagy Lipi, meg én vagyok, meg xy többszáz zenekar. Ha kifejezzük önmagunkat, ha beleölünk ebbe nem kevés pénzt, energiát, ésatöbbi, kell legyen egy hely mindenki művészetében arra, hogy uraim, ebből elég volt! Nyílván nem hivatott ez a levél személyekre bontani, hogy ki volt ott és ki nem, hiszen mindenki annyira veszi ezt magára, amennyire azt szükséges (és én úgy érzem, te talán túlságosan is magadra vetted), viszont én úgy látom, hogy ha nincs ez a levél, hogy ha továbbra is politikailag korrekten beszélgetünk magunk között, hallgatunk és nézzük, hogy kárba vesszen egy hely, hogy utána majd újabb helyek vesszenek kárba és újabb olyan projektek lépjenek helyükbe, hogy az ember a fejét veszti a dühtől, hogy mi van ma itthon a kultúrán belül, ha nincs ez a levél, még ma is mindenki ül magában, esetleg némán, esetleg dühösen és továbbra sem történik semmi. Nyílván nem a világot akarjuk/fogjuk megváltani, bármi is legyen ennek az ügynek a vége, de ott már nyertünk egy kicsit, ha kimegyünk, stílusfüggetlenül és odarakjuk az arcunkat és elmondjuk azt, hogy elég ebből!

Megértelek, hogy úgy látod túl személyeskedős lett esetleg ez a levél és ezáltal tényleg jogosnak tartom és érthetőnek amit írtál, viszont az elmúlt hónapokban sajnos többször is számoltam el 10-ig, mint azt igazán kellett volna. Nem a barátaimnak szólt ez, mert nem lehetek mindenkinek barátja és nekem sem lehet mindenki a barátom, ez a levél neked is szólt, ugyanúgy mint saját magamnak, ugyanúgy mint többszáz zenésznek, akiket nem ismerek, nem ismerhetek mind személyesen."

43 komment

Nyílt levél a kulti programszervezőjétől

2008.03.01. 19:52 salamon

"Jakab Zoltán vagyok, zenész és programszervező. Páran ismernek, páran nem. Ezt a levelet részben magánemberként írom. Munkahelyem a Kultiplex, amelyet a IX. kerületi önkormányzat, a tegnapi napon, 2008. február 28-án, a XXI. Századhoz és az Európai Unióhoz méltatlan módon, értelmetlen erődemonstrációval bezáratott. Az elmúlt 9 évben, többszáz koncertet adtam itthon és külföldön egyaránt, tehát minden nagyképűség és túlzás nélkül állíthatom, hogy bőven van rálátásom az underground élet struktúrális rendszerére, nem egy, tökéletesen működő organizmust láttam ezen idő alatt. Ennek fényében felettébb elkeseredett és dühös vagyok. Elkeseredett és dühös, mert egy élő darabot vágtak ki ezen döntéssel a magyar underground élet testéből, míg a közvélemény, a közízlés továbbra is rákos daganatként marja szét azt a megmaradt csonkot, amely működőképes lehetne. Lehetne, és itt a baj, hogy minderről feltételes módban beszélhetünk. Elmondták, elmondják ezt mások is szerencsére, de úgy látszik még mindig nem vagyunk elegen ahhoz, hogy bármilyen változást tudjunk elérni egy közel kétmilliós, liberálisnak csúfolt világváros kultúrális életében. Aki azt hiszi, hogy pusztán üzleti érdekek vezérlik a hely fennmaradását, tévednek, hiszen itt többről van szó, mint üzleti érdekekről, többről van szó, mint egy aktuális hely bezárásól. Ebben a városban módszeres pusztítást végeznek azok, akiket igyekeztünk abban a hiszemben megválasztani, hogy érdekeinket képviseljék. Itt nem a Kultiplexről van szó, vagy West-Balkánról, vagy Almássy térről. Itt egy nagyobb egészről van szó, az underground létjogosultságáról és életteréről, ami jelen esetben nem túl tágas.

Mielőtt továbbmennék levelemben, nézzük nagy vonalakban a tényeket:

- A IX. kerületi önkormányzat 1,3 milliárd forintért értékesítette a Kultiplex mögött található foghíjtelket, ahol egy szálloda fog épülni

- A IX. kerületi önkormányzat 170 millió forintért megvásárolta a Kultiplex épületét a tulajdonos Budapest Filmtől. A Kultiplex épületére azért van szükség, mert le kell bontani, hogy a milliárdos befektető által, a kerülettől elvett zöldterület hányada ne csökkenjen. A Kultiplexet a Kultiplex Kft. üzemeltette, majd az üzemeltetés joga a Centrifuga Kft.-é lett, amely cég a Kultiplex Kft.-vel kötött szerződés értelmében (5 évre szólt a szerződés) még két és fél évig üzemeltetheti a Kultiplexet, tehát jogilag birtokon belül van

- A IX. kerületi önkormányzat oligarcha jegyzője kb. 15-20, mindenféle igazolványt mellőző, kétes kinézetű verőemberrel a birtokviszony jogait megsértve 2008. Február 28-án reggel az épületet elfoglalta. Tehát elfoglalta a bentlévő értékeket, külsős cégek hang és fénytechnikáját, stb.

A Centrifuga kft. ezek után birtokvédelmi kérelmet nyújtott be a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalhoz, válasz nem érkezett

A Centrifuga KFT. február 28-án három alkalommal kért rendőri segítséget, ezek eredményei 5 pontban: 1. Rendőrautó megérkezik, a szolgálatban lévő járőrök kézfogással, puszival és öleléssel üdvözlik a Kultiplexet jogellenesen elfoglaló, a IX. kerületi önkormányzat által felbérelt, továbbra is mindenféle igazolványt mellőző biztonsági cég embereit. Ezek után kocsiba vissza, elhajtanak.

2. Rendőrautó megérkezik, betessékeljük a két járőrt a klubba, majd miután nem elég képzettek, hogy jogi kérdésben eljárjanak, eltávoznak és közlik, egy képzett, jogilag jártas tisztekből álló háromtagú csoport érkezik a klubba, hogy segítséget nyújtsanak. Azóta is jönnek!

3. Bakács Tibor Settenkedőt, a Kultiplex szóvívőjét és a Tilos Rádió munkatársát nem engedik be a klubba, ezért kénytelen a parkban, az utcáról félrevonulva egy 7-8 perces rögtönzött sajtótájékoztatót adni. Ezzel párhuzamban két Kultiplex szimpatizáns tiltakozik egy transzparenssel. A fakabátok ezúttal gyorsan megérkeznek, Bakácsot és a két szimpatizánst igazoltatják, jogellenesen nem közlik milyen okból veszik fel az adataikat. Az egyik járőrt megközelítem, európai módon kéznyújtás és bemutatkozás után meghátrál és keményen néz, majd miután szembesítem a tényekkel, hogy ugyan már, minek itt verni a faszukat, amikor már kétszer kihívtuk, mert birtokháborítás van folyamatban, elmotyog egy nehezen bemagolt szlogent (Teve utca, panasz, ésatöbbi – ugyan már basszameg, most rohangáljak a Halálcsillagba feljelentést tenni), majd jobbnak látja, hogy meghátráljon.

4. Este fél hat van már, továbbra sem érkezik meg a jogilag kvalifikált tisztek csoportja (feltehetőleg ilyen nincs is), ezért 112, what’s the emergency? Átkapcsolnak a IX. kerületi kapitányságra, ahol a hölgy számonkéri, hogy miért nem álltunk kint az utcán és várjuk a rendőröket, akik eközben szolgálatban is bensőséges, intim viszonyt ápoltak a biztonságiakkal, majd elhajtottak. A hölgy ezután közli, hogy hát volt intézkedés és nem érti, hogy mi ez a jogilag kvalifikált nyomozók csoportja, végül közli, hogy ez polgári peres eljárás, tegyünk bejelentést a bíróságon, akik ha jónak látják, majd küldenek rendőrt, ők nem. Hogy ezt a sztorit magyarra lefordítsam: van egy lakás, amit bérelsz, érvényes szerződésed van, benne minden értékeddel. Majd a főbérlő beküld valakit, hogy neki kell a lakás, bár a szerződést nem mondja fel. A főbérlő által beküldött valaki elállja az utat a hifidtől, a DVD és lemezgyűjteményedtől, az étkészletedtől és amúgyis zavar, mert mi a faszt keres ott. Hát ebben az esetben NEM HÍVHATSZ RENDŐRT!

5. Nem sokkal ezután megjelenik három járőr, akik először rákérdeznek a klub mellett álldogáló 5-6 fős csoportra, hogy minek álldogálnak ott (éljen a gyülekezési törvény, ezentúl mondjuk egy amatőr futballcsapat kerete, egy színházi társulat, esetleg egy 10-12 tagú ska zenekar nem sétálgathat csak úgy össze-vissza a városban, kóborolnak, meg satöbbi, hogy rohadjon ki a szemük), majd ezután beszélgetést kezdeményezünk velük, és itt meg kell valljam, a három úr legalább segítőkésznek bizonyult, tenni ők sem tudtak sokat, de legalább bemutatkozás, a helyre befáradás, papírok átnézése és egy rövid beszélgetés megvolt.

És akkor (tudom, és-sel nem kezdünk mondatot) evezzünk vissza a száraz tényekről a felhevült, szenvedéllyel megírt levelemre, amelyben ezennel kérdéseket szeretnék feltenni, az úgyis sokkal menőbb, mint válaszokat adni, nem vagyok prédikátor.

2008-ban miért kell még kommunista, megfélemlítő módszerrel dolgoznia egy tanácsn… őőőő, önkormányzatnak?

Miért nem lehet meghallgatni a Kultiplex ajánlatát, illetve miért kell ezen ajánlat (a hely megvásárlása, park más helyen való kijelölése, a hely integrálása a környezetbe, a lakókkal való jobb kapcsolat kialakítása, szociális ebéd, park önkéntesek által való fenntartása) tárgyalása közben erőt demonstrálni?

Jogállamban élünk, ki védi meg a birtokunkat? Jogállamban élünk, mikor lesz tiszta, nem korrupt rendőrségünk, ahol a járőr nem csókolózik köztörvényes bűnözőkkel az utcán? Jogállamban élünk, miért nem takarodik ki a politikai élet jobb és baloldalából a sok, előző rendszerben begyepesedett politikus, hogy végre (már a politikai viszonyokhoz mérten) tiszta, jogvédő politikai élet legyen ebben az országban?

A jobboldal mikor fejezi be a Kultiplex folyamatos megbélyegzését? Az ellenzéki, parlamentben ülő pártok szintén ex-kommunista, az előző rendszerben mélyen kussoló tagjai mikor fejezik be antiszemita, kirekesztő szennyweblapok olvasását, szerkesztését, az abból való tájékozódást? Mikor lesz egészséges, nem demagóg jobboldal? A baloldal mikor fejezi be az ország kiárusítását? Mikor lesz ebben az országban egészséges, nem rablóbanda baloldal? Akikre esetleg lehet majd egyszer szavazni, mert tudni fogod, hogy nem fognak ANNYIRA lehúzni…

Demszkynek mikor nő vissza a heréje és lesz újra férfi? Ő is ilyen helyeken táncolt, neki is az ilyen helyeken dolgozó/szórakozó emberek nyomtatták a szamizdatot! És egyáltalán, ez nem Demszkyről szól, ez arról szól, hogy a kormánypártot Budapest juttatta hatalomra. Mikor fog ez a liberális (liberális létemre hányok ettől a liberalizmustól) város végre nem beleszarni a budapesti kultúra szájába? Mikor jön el az ideje, hogy lesz egy Kreuzbergünk, ami nem Óbuda felsőn, Csepel alsón, vagy egyéb halál faszán (bocsánat óbudaiak és csepeliek!) lesz, hanem a belvárosban? Ahova eljöhet külföldi zenekar, ahol leparkolhat, ahol körbenézhet a városban, majd adhat egy koncertet teltháznak, mert a fiataloknak nem kell átutazniuk a fél várost 30 átszállással, a zenekarnak meg nem kell kint dekkolni egy lerobbant gyártelepen?

Mikor fogja ez az ország elismerni, hogy a modern kultúra részesei azon zenekarok százai, amik ilyen helyeken játszanak, mint pl. a Kultiplex? Mikor fogja az állam támogatni a kultúrát? Mikor? Mikor jön el az ideje, hogy nem az aktuális, berohadt „sztárok“ kapják az elismerést a felfelé kerekített szar eladásaik után? Mikor jön el az, hogy büszkék leszünk egy alternatív, egy hip-hop, egy rock/metal bandára, mert évi 60 koncertet játszanak Európában és minden este van lehetőségük elmondani, hogy igen, Magyarországról jöttünk, jó ez a hely, látod mennyi különböző zenekar van, egészséges underground élettel?

A levélnek most az a része jön, ami miatt a legrosszabul érzem magam a bezárás kapcsán. Tegnap spontán tiltakozást hívtunk össze, hogy igenis, próbáljunk meg bemenni az épületbe. Hol voltak azok a zenészek és programszervezők (illetve menedzserek, ahogy még itthon, röhejesen nevezik őket), akik itt az elmúlt hónapokban, években élősködtek a helyen és felvették a párszázezres gázsijukat? Hol? Kábé 40 zenész lehetett itt tegnap, amíg január 10. óta közel 50 rendezvény volt, közel 100 fellépővel, közel legalább 4-500 zenésszel? Hol voltatok? Mi a missziótok? Mit akartok elérni a zenéléssel? Azt, hogy legyen ki ajnározzon titeket, vagy azt, hogy elérjetek valamit, hogy különbözzetek, hogy alkossatok? Hol voltatok kedves zenész és szervező kollégák? Sehol! Mert szarok vagytok mind! Természetesen ha a hely fennmarad, jönnek a gratuláló telefonok, meg kikéritek magatoknak a dátumokat, hogy hú de jó, hogy maradt a hely, két kilóért jönnénk, ha lehet szombaton! Hát kedves zenész és szervező kollégák, a tegnapi nap igazi vesztesei TI vagytok, mert egyrészt azt sohasem fogják megbecsülni, akinek nincs semmilyen meggyőződése és csak sodródik az árral, jobbra nyal, balra nyal, felfele nyal, lefelé meg szarik! Másrészt vesztesek vagytok, mert rajtatok keresztül hagytatok egy helyet, egy mozgalmat, egy élő szervezetet elrohadni, és ezt átadni az államnak. És nem barikádot akartunk vonni feltétlenül, nem házat foglalni, hanem elmondani ezeknek a fasszopóknak, hogy elég volt! Hogy ott legyünk, ott álljunk, kézen fogva, láncban és nézzünk velük szemben némán, csendben, csak lássák, hogy kik vagyunk, mik vagyunk és hogy mi nem fogjuk hagyni. De a pénzeteket megkapjátok majd más helyen is, de egyszer a más helyek el fognak fogyni, és egyszer olyan helyek jönnek azok helyébe, akik nem felejtenek és akik nem kérnek olyan „művészekből“, aki megélhetési művész, a legrosszabb fajta zeneipari kurva, csak test, mindenféle tartalmi rész nélkül. Szégyelljétek magatokat!

„Röviden“ ennyi jött ki belőlem első blikkre, hogy ezek után mi lesz, az rajtatok is múlik! Felléptetek több százan, eljöttetek több százan megnézni a fellépéseket, hogy ez mennyire számít, az csak ti tudhatjátok, de elszomorítana, ha ezek után is otthon interneteztnétek és sajnálkoznátok a passzivitás sötét vermében. Maradok tisztelettel azok iránt, akik megpróbáltak különbséget tenni, mindenki más mehet a picsába!

Jakab Zoltán"

71 komment

A tegnapi sajtáj Bakáccsal

2008.02.29. 11:07 salamon

63 komment

A történetnek nincs vége

2008.02.28. 19:46 salamon

A percről percéből óráról órára lett. A fejlemény, hogy a hírhedt Bohus Bt. verőemberei, úgyis mint biztonsági emberek, akik az önkormányzat megbízásából foglalják az utcát, bementek - gondolom melegedni - a kultiba. A rendőrök kijöttek, szuggesztíve - olyan félig buzisan - a két fél képviselőire néztek, és azt mondták, "kicsi tolerancia szükséges, és nem lesz _semmi_ baj". Muhaha. Tényleg, erre a rengeteg észre (a jegyzőre, a polgármesterre, a rendőrökre és a bt vezetőire gondolok) csak inni lehet. Igyatok ti is, és várjátok a hétvégét! A sztorinak nincs vége.

136 komment

Percről-percre: sem a sajtót, sem a tilosos Bakácsot nem engedik be

2008.02.28. 14:57 salamon

A címből kiderül, mi a helyzet 14:55-kor. Na, éppen az. Hiába mondja a kerületi jegyző, hogy a Tilos rádió munkatársait beengedik az épületbe, ha a verőembereknek erről senki sem szólt. A helyzet a Kultiplex bejáratánál a következő: Bakács, aki a Tilos rádió munkatársa, megpróbál bejutni, de a ki tudja milyen jogon az ajtót elálló bizt. őrök nem engedik. Kint van még kábé féltucat kamera, fotósok és újságírók. A kerület hibát követett el.

124 komment

Közlemény

2008.02.28. 13:47 salamon

Meghívjuk a Kultiplexben tartandó sajtótájékoztatóra, amelynek témája a Tilos rádiónak és a Kultiplexnek helyet adó épület, és a bennük működő intézmények sorsa. A sajtótájékoztatót a hely iránt elkötelezett és szimpatizáns civilek, Bakács Tibor Settenkedő és Vörös András tartja.

 

Időpont:   2008. február 28., csütörtök, 15:00

Helyszín: Kultiplex

6 komment

HELYZET VAN!

2008.02.28. 09:11 salamon

Nem indokolatlan az ordító nagybetű. Az önkormányzat ma reggel tucatnyi "munkatársával" (lásd még: verőemberek) egyszerűen megszállta a Kultiplexet. Azt is mondhatnám, hogy minden maradt a régiben, és akinek hatalma van, továbbra is maffiamódszerekkel dolgozik.

51 komment

kis angyalok

2008.02.27. 22:42 salamon

48 komment

A kulti melletti parkot a bp-i rekonstrukciósok rendbe tették

2008.02.27. 10:40 salamon

Tegnap néhány, a neve elhallgatását kérő civil, rendbe tette a Kultiplex melletti parkot. Ha odanéztek, meglátjátok, de amíg a gép előtt csücsültök, addig elmesélem, mit láthatnátok: szépen, pirosra lefestett padokat, virágokat, rendbe tett homokozót, felgereblyézett talajt.

Komolyan, csak ámulni lehet, hogy a Budapest Rekonstrukció nevű szervezet tagjai, mit tettek azzal a szétgyalázott, szétbarmolt parkkal.

Az mondjuk vicces volt, hogy a park hivatalos fenntartói (önkormányzat?) - minő véletlen, éppen tegnapra virradóra - kicserélték a szemeteszsákokat (kicserélték? haha, korábban nem is volt zsák), kiürítették a konténert, és négy munkást küldtek oda, lapáttal. De ne legyünk naívak, innentől a történet nem úgy folytatódik, hogy a munkások a civilek megérkezése előtt kitakarították a parkot, és mindenki csak nézett, hogy nincs mit tenni. Nem, azért ott még nem tartunk. Ehelyett a munkások jó szokásukhoz híven, komótosan lecuccoltak, és a kerítésre vagy lapátjukra könyökölve figyelték, ahogy a civilek dolgozni kezdenek.

A park még nincs teljesen készen-rendben, a héten utómunkálatok lesznek, ezért figyelem: "tessék vigyázni rá, óvatosan hazafele sétálgatni bulizás után! A csikket, üveget nem eldobálni!"

43 komment

Közös fotózás a Kultiért!

2008.02.25. 21:38 salamon

Szeretnénk a Kulti tiszteletére, és egyben figyelemfelkeltő akcióként egy nagy közös fotózásra meghívni titeket, írják itt.

A fotózás február 27-én szerdán 16.00-kor lesz.

Az akció alapszabályai: a Kulti területén bárhová bemehetünk, de semmit nem vihetünk magunkkal, és nem is rongálhatunk jobban, mint amennyire amúgy is. Bármilyen eszközt (film, digi, camera obscura), formátumot és világítást használhattok. Minden képen szerepelnie kell legalább 1 másik fotósnak is; az így kialakuló "fotólánc" jó eséllyel egy hatalmas kép-a-képben tablót eredményez, amelyen a tér minden szeglete látható a Ti szemszögeitek összességeként. Használhattok kívülről hozott, illetve a helyszínen talált modelleket, tárgyakat. A képek lehetnek beállított, vagy spontán jellegűek is. Egyszóval: fotózz kedved és stílusod szerint! Ja, még egy apró részlet: a fotók egyszerre, egy nagy közös kattintással készülnek majd, így remélhetőleg nagyjából azonos időszeletét mutatva be a Kulti tér-idő kontinuumának.

Amennyiben el szeretnél, és el is tudsz jönni, kérlek jelezd az alábbi emailcímen vagy telefonszámon. Akkor is jelezz, ha nem jó az időpont, mert rugalmasak vagyunk, és mindenképpen számítunk Rád! Az akció sikeres kimeneteléhez legalább 30 emberre van szükség, úgyhogy gyertek bátran, minél többen, fotózzunk együtt a Kultiért!

6 komment

Civilek rendbe teszik a Kulti melletti parkot

2008.02.25. 15:18 salamon

Vannak ezek a titokzatos kis angyalkák, akik az éj sötétjét és még nagyobb csendjét kihasználva pikk-pakk kipucolják a főváros és az önkormányzatok által lerohadni hagyott parkokat. (ez most egy nappali akció) Ők azok.

"Kisütött a nap, így a Budapest Rekonstrukció is felébred a téli álomból.

Idei első akciónk a KULTIPLEX épülete melletti park. Egyrészt, mert ráfér a parkra egy kis rekonstrukció, másrészt ezzel mi is szeretnénk hozzájárulni a KULTIPLEX életbenmaradásához.

Helyszín: 1092 Budapest, Kinizsi u. 28.

Időpont: 2008 február 26. kedd

Találkozó: délelőtt 11.00 órakkor a helyszínen

Amennyiben csatlakoznál az akcióhoz, egy válasz e-maillel megtehted azt! bprekonstrukcio@mymelody.com

Fontos, hogy ha jelentkezel ott is légy, mert elengedhetetlen tudnunk, hogy hány segítő kézre számíthatunk!

A védőruhákat, festéket, eszközöket mi biztosítjuk, de azért a játszóruha ajánlott!

Üdvözlettel: Bprek

Hajrá civilek!

3 komment

megmenekülhet a kulti

2008.02.25. 10:21 salamon

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr a múlt héten évértékelőjében a következőket állította:
"Végül hozzáteszem, hogy újra élettel kívánjuk megtölteni a közösségi kulturális intézményeket, művelődési köröket és házakat, ezért átfogó művelődési ház felújítási programot indítunk, és jelentősen növeljük a közművelődés költségvetési támogatását. Fektessünk be a tudásba és a műveltségbe, áldozzunk erre többet európai és nemzeti forrásainkból. Éppen ezért jövő évi költségvetésünkben ideinél mintegy ötven milliárd forinttal többet tervezünk ilyen célokra."
ha komolyan gondolja, akkor már nyitom is a következő blogot, ami a kulti jövőjéről szól.

43 komment

képek, videók

2008.02.22. 14:43 salamon

Gonzo, Psycho Mutants





További képek:spamdog

5 komment

süti beállítások módosítása