HTML

In Memoriam Kultiplex

2008 január 10 - február 24-e között a Kultiplex programsorozattal búcsúzik. Ez a blog a bontásig tartó időszakról tájékoztat. Olvasható, látható lesz minden részlet, ami a Kultiplex utolsó napjaiban, óráiban történik.

Friss topikok

  • alibabaesanegyvenhattyu: Jó kocsmák vannak csakhogy a Kulti ennél több volt... ne kocsma, nem is csak szórakozó hely. Közös... (2009.10.15. 13:26) Final
  • Fuck You All: www.youtube.com/watch?v=y2GurEJsFf0&watch_response (2008.09.05. 20:14) búfelejtő
  • blackbone: Hát most ahogy nézek néhány kultis jó videót, főleg wacuumairs-t majdhogynem könnybe lábad a szeme... (2008.07.10. 22:47) Bontják a Kultiplexet
  • alako: Magyarok az impotens politikusok megsegítéséért. www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?sdsd2... (2008.04.18. 10:05) Népszavazást a Kultiért!
  • golyó: Én is elkezdem félrerakni dunsztosüvegbe,jó lesz molotov helyett (2008.04.15. 13:48) Nyílt levél a kulti programszervezőjétől

Linkblog

Óvás! a kulti mellett

2008.02.06. 14:51 salamon


Az ÓVÁS! Egyesület kiáll a Kultiplex művelődési központ megmaradásáért küzdő civilek mellett. Amellett, hogy a Kultiplex valószínűleg az egyik utolsó, 30-as évekbeli Bauhaus épület, amely évtizedek óta fontos kulturális szerepet tölt be, megőrzése közösségi szempontból fontos igazán. A Kultiplex egy szubkultúra fontos találkozási, közösségi tere, ha úgy tetszik, kultikus hely. Ebben az esetben nem az a szempont számít, hogy maga az épület szép, vagy nem szép, hanem az, hogy a lebontásával a város szegényebb lesz egy hellyel. Azért állunk ki érte, mert fontosnak tartjuk, hogy ilyen helyek legyenek a városban, hiszen ezek biztosítják a város kuturális sokszínségét és lakóinak jó közérzetét.


ÓVÁS! Egyesület, 2008 február 6.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dozerfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr40327935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lápi lidérc 2008.02.06. 15:16:08

Az Óvás! egy minden ellen tiltakozó barmok gyülekezete.

A vezetői meg szépen sütögetik a hülye tagok tüzénél a saját pecsenyéjüket.

salamon 2008.02.06. 15:28:52

véleményed szerint, lápi lidérc

mentatea 2008.02.06. 15:46:36

szívesen emelném a szavam a kultiért, ha nem lenne olyan igénytelen és lepukkant a környezete, amihez a kulti vezetői és az oda szórakozni vágyók nagyban hozzájárultak

de 2008.02.06. 15:49:24

ja, igénytelen, szerintem is a felújításra kellen fordítani a pénzt a parkosítás helyett!

the dawg 2008.02.06. 17:36:45

mentatea: meg a paraszt lakók, akik minden odabasztak lomtalanításkor, utána meg ujjal mutogattak.

szivi1 2008.02.06. 23:08:52

Nagyon sajnálom a Kultiplex épületét-Mostanában rengeteg kultikus hely tünik el az életemból.

szivi1 2008.02.06. 23:11:21

Ma ott voltam, de ugy éreztem magam, mintha haldoklót látogatnék.sok eröt és kitartást mindenkinek aki meg akarja védeni az épületet.Bárhol kapna a Kultiplex uj otthont, az már nem EZ a Kultiplex. Az emlékeim ide fűznek.

d 2008.02.07. 13:44:36

szerintem a jogbiztonság a legfontosabb érték ... a többi csak emóció, amellyel úgy tűnik Bakács Tibor nem tudott mit kezdeni. Az épület jogosultja azt tesz az ingatlanával amit akar!!!

d 2008.02.07. 13:51:45

Megjegyzem, ha a civilek képesek lesznek megállítani a "projektet", még érdekesebbnek fog tűnni a kérdés, hogy vajon egy jóval szélesebb összefogással egy jóval húsbavágóbb kérdésben, mint az egészségbiztosítás privatizációja vajon mire lesz elég egy gitár összetörésénél némiképp komolyabbnak mondható népszavazás... ?????
Úgy tűnik, ezért Bakács Tibor már nem aggódik annyira .... , pedig jobban tenné ....

Dömper 2008.02.07. 14:00:54

ezzel a gitártördelős dologgal én sem tudtam mit kezdeni...
amúgy most csak azért koptatom a bill.-t, hogy megkérdezzem, hogy vajon akiknek nem szívügyük a kulti azok, hogy tévednek ide és miért nézünk meg 2 percenként az oldalt és utolsjára pedig, miért pazarolják a drága idejüket arra, hogy ide hányják ezt a mocskot, ide az UTOLSÓ REMÉNY OLTÁRára????

menyus 2008.02.07. 14:29:50

Ebben az épületben voltam rengetegszer moziban. Akkor még Kinizsi mozinak hívták. Szeretem.
De. Azoknak az embereknek, akik azt állítják, hogy ez jó ahogy van, figyelmébe ajánlom a kulti melletti Markusovszky teret. Biztos, hogy kultúrált látvány? Biztos, hogy azok tették olyanná, akik ott laknak? Én a gyerekkoromat töltöttem azon a téren. Az én gyerekeim már a közelébe se mennek.
The Dawg! Én is egy paraszt lakó vagyok onnan, aki nyaranta nem tud este pihenni az orditozástól, akinek ötször törték fel az autóját... Most mondjam azt, a te szóhasználatoddal, ugyanolyan prejúdikálással, hogy azok a paraasztok, akik a kultiba járnak? Nem mondom. De azt igen, hogy ez így tovább nem tartható! És ha választanom kell a pihenés és nyugalom, vagy a szubkultúra szűk rétege között, akkor habozás nélkül a pihenést választom!
Elfogadom, hogy értékes zenék, kulturális eseméányek zajlottak ott. De ha az ott szórakozók, illetve a hely vezetői nem képesek normális kompromisszumra, akkor igenis menniük kell. AMúgy soha nem hívtam rendőrt, nem jelentettem fel az önkormányzatnál a műintézményt.

Dömper 2008.02.07. 14:53:53

nem hiszem, hogy a kocsi feltörésnek sok köze lenne a kultihoz :P

menyus 2008.02.07. 14:59:05

És az ott lakóknak se a térhez...
Ugyanmár! Ha valami úgy néz ki mint egy tojás, olyan szaga van, mint egy tojásnak, akkor az tojás. Évtizedek óta lakom ott. Vajon miért az elmúlt 5 évben szaporodtak meg az autófeltörések? De mindegy! Nem ez a lényeg, mert ez bárhol megtörténhet. De vajon a Markusovszky tér? Ahogy kinéz? Az összefirkált házfalak? És nem a kulti fala, mert az még tetszik is! Oda illik! De a lakóhátak a környéken?
És ultima ratio: Én voltam ott előbb! :)

lát 2008.02.07. 15:47:12

figyelj menyus- mióta a ráday utca és környéke vigalmi negyednek számít- mennyivel ér többet az ingatlanod??vmit vmiért
biztos sokkal,miért kinzod magad, miért nem költözöl el?
a park rendbetétele és megóvása (lásd károlyi kert)pedig az önkormányzat feladata lett volna..

menyus 2008.02.07. 15:59:24

Ki kell, hogy ábrándítsalak. Nemhogy többet, de kevesebbet ér, pont ezért.
Nem kínzom magam. Csak nem tartom kultúrált helyzetnek. A Ráday utcai kávézók, még elmennek. Jártam már nem egy külföldi városban. Grenobleban az Isere partján 40-50 pizzázó, kávézó van. Lakóház nincs. Amennyiben a kulti közönsége képes lenne arra, hogy ne olyan mocskot hagyjon maga után amilyet-és nem a paraszt ott lakók hordják tele a teret elhajigált sörösdobozokkal-és tiszteletben tartanák azt, hogy este 11 után aludni is akar valaki, nem szólnék egy szót se. Érdekes, 20 évvel ezelőtt, mikor még Kinizsi mozi volt, akkor is volt kertmozi. Senkit nem zavart, tudták hol a határ.
Ha pár éve költöztem volna ide, egy szavam se lehetne. Így viszont eléggé nyakatekert elképzelés szerintem, hogy párszáz ember miatt, én költözzek el! Nem gondolod?
De szívesen hallanék ötleteket, mit lehetne tenni azért, hogy az "együttélés" működhessen! És nem a "költözz el" tipusú ötletekre gondolok! :)

d 2008.02.07. 18:26:04

Csak hogy Dömper se koptassa feleslegesen a billentyűt elárulom, hogy privát megkeresést kaptam a mentőakció támogatására buzdítva, és gondoltam mielőtt bármit is reagálnék, utána nézek miről is van pontosan szó... Azért látogattam meg ezt az oldalt, hogy pro és kontra érveket gyűjtsek a döntésemhez. Engem nem győztek meg sem az itt olvasottak, sem a "Settenkedő" gitártörése. A Kultiplexet pedig megvádolni azzal, hogy kultúrateremtő a mai formájában meglehetősen nevetséges. Az is megérne egy misét, hogy manapság mi mindent tartanak kulturális értéknek... Ebből gondolom világos az is, hogy a Tilos Rádiónak sem vagyok rendszeres hallgatója. A lakók érveivel pedig tökéletesen tudok azonusulni, a pihenéshez való jogot mellesleg az Alkotmány is deklarálja. Nem történt más, mint posztmodern korunkban minden területen... azaz a tőke felülír minden más érdeket. Csak ez esetben kivételesen nem tartom magam a "vesztesek táborához" tartozónak. Kiváncsian várom, hogy vajon mire lesz elég ez a vehemencia, bár kis hazánk nem a hatékony civil szférájáról híres ... Mindenesetre azért érdekelne, hogy az egészségbiztosításunkért és a jövőbeli nyugdíjellátásunkért is ennyire aggódtok??? A mi jó Bakács Tibink biztosan nem ...

salamon 2008.02.07. 18:28:03

és mi van a bálnákkal?

Bence 2008.02.07. 18:33:58

Szerintem az lenne egy jó megoldás ha az önkormányzat rendbehozná a parkot és a padokat játékokat visszatetetné a helyére. Ugyan is azokat nem a kulti közönsége vitte el.Ha egy szép kultúrált park lenne ott biztos hogy mindenki odafigyelne hogy ne hagyja ott a szemetet.Mert ha most bemegyek a parkba és azt látom lepusztult és koszos az egész akkor nem fogok törödni vele hogy mit hagyok ott. Ja és a lakok visszafogják még sírni a "randalirozó huligánokat" amikor majd reggeltől estig a szálloda építkezésének a hangját fogják hallgatni.

d 2008.02.07. 19:38:59

Valóban, a bálnák sorsáért jobban aggódom ...

Madhatter 2008.02.08. 04:50:34

Harsh adversity... A Tilos és Kulti számomra külön van. A Kulti nem az, ami volt, szal az hideg információ nekem, hogy eladják-e vagy sem, megjegyzem nem örülnék, nade bele sem halnék, a Tilost viszont függetlenül minden interneten megjelenő ellenvélemény, vagy támogatás ellenére HALLGATJÁK ELEGEN. Ezt is vhol egy civil csoportosulásnak értelmezheted D.Fárasztó lenne stúdiót váltani, megjegyzem sokba kerül, és draszztikus változás-t fog jelenteni, mert kicsi az esélye, hogy megint egy kocsmában lesz. MEGjegyzem ez a rádióban elhangzó zenéket és a hallgatók figyelmét nem befolyásolja. Adalékos információm a Settenkedéshez: A szegény gitár sír, biztos van vmi régi kultikus hullám, ami egy elfojtott anarchiában jött létre, lenge viccként, melyben a gitár vmi fontossággal bír, az értelmetlen pusztítás terén. ÉS NEM, nem szimbolikus, vagy ha igen:) akkor bocs én kimaradtam ebből az életérzésből és perpill nem érzeem magam kevesebbnek. Tudom javasolni a fagott-baseballt, esetleg zongora falnaklökdösést, vagy a hárfávalemeletiablakból kiugrást, de a zeneakadémiára berontva egész sornyi tubákat fel lehet rugni, meg csellókat baltával szétverni, CSAK KÉRDÉSES, HOGY KÖZBEN BÁRKI KOMOLYAN VESZI-E, AMIT MONDASSZ, de megmondta KD, hogy... Kellesz te még, vijjogni, mint a vércse nem kérdeni szabad-e, nem szabad sosem kímélni a könnyet se, vért se, a semmibe rikoltani szavad

CsP 2008.02.08. 10:51:34

Kulti – vagy nem Kulti

Biztosan szubjektív hozzászóló vagyok, több okból is. A mérleg mindkét oldalára tudok pakolni érveket és ellenérveket. Környéken lakó és odajáró is vagyok, 2 in 1.
Az biztos, hogy életem egyik meghatározó helyszíne, nagyon szép emlékeim is lesznek, ha visszagondolok rá majd deres halántékkal.

Mióta tudjuk, hogy lebontják – élőlánc és gitártörés ezen már nem segít szerintem – sokat járunk megint, pedig az utóbbi év(ek)ben hanyagoltuk. Én személy szerint azért is, mert a program, a környéke és a közönség időnként hagyott némi kívánnivalót maga után, tisztelet a kivételnek.
Persze közben azért volt néhány számomra is érdekes koncert, vagy mozi élmény, egyik alkalommal sem hánytam a sarokban, vagy a parkban a játszótéri homokba, nem vizeltem a padokra és nem dobtam el az üres dobozt, már csak azért sem, mert nem szeretem a sört. Megtették ezt helyettem jó néhányan. Gegesy úr nagy-nagy örömére, könnyítve a tőke beáramlását a kilencedik kerület – és még ki tudja kinek a - büdzséjébe. Kihasználták a helyzetet, a rumlit, a koszt, mintha direkt nem is akartak volna takarítani a környéken, elősegítették, hogy a multikulti hely a lakók közutálatát is kivívja. Pedig a játszóteret nem csak a részeg fiatalok, hanem maga Gegesy Feri tette tönkre, mikor hagyta elenyészni.
(Zárójelesen megkérdezem, miért pont most szerelték le a hintákat? A mögötte lévő kutyaszaros park szebben néz ki? Pedig oda nem jár a Kulti közönsége…)

De a lebontás nem a zaj és a kosz miatt történik, kizárólag a pénz miatt.

Tegnap este éppen a Kulti mérlegoldalon egyensúlyoztunk, nosztalgiáztunk, mikor a hely alkalmazottja – nevezzük kirugófiúnak – egy srácot szó szerint kirugdosott az eltűnőben lévő műintézményből. Igazán liberális gondolkodás, olyannyira megdöbbentő volt a látvány, hogy hirtelen senki nem lépett közbe, először a meglepetéstől, aztán a dübörgő agresszivitástól tartva. Aztán ment minden tovább, beszélgetés, iszogatás, egy befogadó, békés, és szeretnivaló helyen, ahol bőrszín, nemi identitás, és testi-lelki hovatartozás nem számít, ahol minden korosztály együtt érzi jól magát, ahol a Tilos árnyéka alatt lehet csocsóbajnokságot nyerni, ahol a Colorstar koncert egy kisamszterdam, ahol a wc-ben a lányok várakozás közben egy benetton reklámplakát képét alkotják, ahol még lehet világot megváltani nyáron szabad ég alatt, ahol sok ember éli a hétköznapi kultúrát – még ha szemetelnek és zajonganak is közben – egy igazi szeressük egymást hangulatban, látom is a lelki szemeim előtt, ahogy a hippi virágocskák és pillangók keringenek a plafon alatt, és szállnak le a szekrényhátú barátunk vállára, és a fülébesúgva kérdezik: „MIT VÉTETT AZ A SZERENCSÉTLEN???”

Ma reggel biztosan fáj mindene a megvert srácnak, vajon mit követett el, mi van a kabátjával, a széttört szemüvegével, mi lehetett az az óriási bűn, amiért ezt érdemelte és mi is a látványt, meg a bűntudatot, hogy egy liberális kerület, liberális szórakozóhelyén, liberális hangulatban, liberális rúgásokkal, liberális kidobóemberrel (vagy lehet, hogy a tulaj volt?) szórakozunk és siratjuk a hely eltűnő liberális varázsát…

Eszembe jut egy idézet: „ Ne szívjá’ füvet, mert olyan leszel mint én!”

Nálam inog tovább a mérleg, azért hajrá Kulti, csak személyzetet kellene cserélni.

Dömper 2008.02.08. 17:04:00

nagyon szép gondolat menet, majdnem könnyet csalt a szemembe :P komoly, köszi

Natloz 2008.02.08. 18:38:53

Nagyon tetszik CSP objektív-szubjektív gondolatmenete, visszaemlékezése, kritikája!

Született ferencvárosiként megerősítenék, véleményeznék néhány dolgot:

- A park: a park már a '80-as évek elején is lepukkant, kutyaszaros, szemetes, klasszikus csöves hely volt, s ez nem változott a mai napig sem, így az fix, hogy nem a Kulti közönsége pusztította le. Szerintem, tudatosan "alakították" (hagyták) így, hogy majd, ha el jön az óra ("Ha üt az utolsó óra!"), azaz megvan az áhitott befektető, akkor az évtizedek óta(!) pusztóló "parkot" (most már azért idézőjelbe teszem!)is a Kultira, annak közönségére lehessen fogni!
- Csere terület: sajnos, már évek óta a levegőben lógott (a média írt is róla), hogy előbb utóbb feláldozzák (becserélik a Kultit), ezért sajnálatos, hogy csak most (mikor már kiírták a temetés pontos idejét - persze a halott még feltámadhat! :-) ) kezdenek hozzá az érintettek a Kulti megmentéséhez. Nem felejtem, mikor a 2006-os önkormányzati választáskor azt montam az egyik barátomnak, hogy a Gegesyvel a Kulti is lehet temetni! (Ugye, ő SZDSZ-es politikus, itt jön az hogy ki a liberális, mi is az, hogy liberális?!)
- erőbarom: tegnap (tegnap is) éppenséggel lent voltam a Kuliban, de szerencsére (sajnos?) nem láttam az incidenst, mikor a barom a srácot rugdosta. Úgy néz ki már ez is előreveti a Kulti halálát, mert ilyen események tudtommal nem nagyon voltak a Kultiban, ott még nem láttam verekedést, azt főleg nem, hogy egy "rendező" nagyjából ártatlanul összever valakit.
Kultisok! Ki volt az?! Miért lehet ilyet megengedni?! Miért kell ilyen embert(?) alkalmazni?!
Közönség! Miért hagyjuk az ilyet?!
Vagy ez is azért van (Gegesy embere a kidobó / kirugdosó?), hogy rá tudják fogni a Kultira, hogy egy erőszakos, bunkó hely?! (Nem tudom...)
- Koncertek: meg kell állapítani, hogy nagyon sok jó (nemzetközileg is helytálló!) zenekar van Magyaro.-on, és sokaknak rendszeres fellépési (és kitörési) lehetőséget a Kulti biztosított, ezért is fájlalom a dózerolást. (Persze, bízok a megmenekülésben...., HAJRÁ KULTI!)
- "Ne szívjál füvet!* " , írom ezt a mai kendernapon. Még egy személyes vélemény / élmény itt a végére: Szívás nekem nem fűződik a Kultihoz, de életem egyetlen besütizése pont' Kulitiban volt, mely csodálatosra sikerült! :-)
Nos, ezt az élményt sose fogjátok elvenni, hiába dózeroljátok le a Kultit! Az a flessh a miénk marad és a Kultié! :-)

(* = persze, szívjál füvet, azt szívsz, amit akarsz! Szeretett hazánkban NE MONDJA SENKI azt, hogy mit szívjak, s mit ne! Abban az országban, ahol 1 milllió masszív ipariszesz fogyasztó van (melyből az állam igen komoly bevételekre tesz szert!!), ott NE tiltsák, hogy ki mit szív, inkább tiltsák be a pl. Margit körút levegőjét!)

HAJRÁ KULTIPLEX!

Dömper 2008.02.08. 19:44:29

srácok, kurva jók vagytok, tényleg vegyétek ezt szabályos seggnyalásnak, Ti megnyugtattok, hogy nem igaz, amit ránk hány az áskálódók hada és nem csak az én érzelmeim gyökereznek ilyen mélyen a Kinizsi utcában! ha ilyen srácok örzik emlékeikben a Kultit akkor, ha nem is sikerül megmentenünk, akkor büszke leszek rá, hogy egy ilyen közösséghez tartozhatok, mert valljuk be aki odajárt az nem rapper, rocker, darkos, hippie, rasta, alter vagy pank hanem KULTIS!!! mégegyszer köszönöm
süti beállítások módosítása