HTML

In Memoriam Kultiplex

2008 január 10 - február 24-e között a Kultiplex programsorozattal búcsúzik. Ez a blog a bontásig tartó időszakról tájékoztat. Olvasható, látható lesz minden részlet, ami a Kultiplex utolsó napjaiban, óráiban történik.

Friss topikok

  • alibabaesanegyvenhattyu: Jó kocsmák vannak csakhogy a Kulti ennél több volt... ne kocsma, nem is csak szórakozó hely. Közös... (2009.10.15. 13:26) Final
  • Fuck You All: www.youtube.com/watch?v=y2GurEJsFf0&watch_response (2008.09.05. 20:14) búfelejtő
  • blackbone: Hát most ahogy nézek néhány kultis jó videót, főleg wacuumairs-t majdhogynem könnybe lábad a szeme... (2008.07.10. 22:47) Bontják a Kultiplexet
  • alako: Magyarok az impotens politikusok megsegítéséért. www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?sdsd2... (2008.04.18. 10:05) Népszavazást a Kultiért!
  • golyó: Én is elkezdem félrerakni dunsztosüvegbe,jó lesz molotov helyett (2008.04.15. 13:48) Nyílt levél a kulti programszervezőjétől

Linkblog

Zeneipari adok-kapok a kulti-szolidaritás hiánya miatt

2008.03.02. 15:49 salamon

Az úgy volt, hogy Jakab Zoli kultis programszervező és zenész a kollégák Kultit övező közömbösségén kiakadt jól, ezért nyílt levelet írt, amelyre egy fain viszontkiakadós válasz érkezett a Panonia Allstars Ska Orchestra egy tagjától. Erre Jakab Zé ismét beszólt.

Alább a levélváltás, amit nem is kommentálnék, valószínűleg jól jellemzi hazai zenei közállapotainkat. Az eredeti levél az előző posztban volt olvasható, itt alább következzen a válasz, legalul pedig egy jelzőtlenített, de végeredményben megismételt levél.

"Lipi Brown vagyok a Panonia Allstars Ska Orchestra zenekarból. Évek óta dolgozom a Tilos Rádióban és sokszor játszottunk már a Kultiplex-ben a zenekarommal is. Jakab Zolit jó barátomnak tartom, de azért itt van egy pár dolog, amiben nem értek vele egyet. Itt elsősorban arra reagálok, amit a távol maradt zenészekről írt.
Én ugyan ott voltam, amikor elfoglalták a helyet, mert műsorom volt, de utána el kellett mennem. Szégyenszemre odamentem, ahol koncertünk volt.

Észrevételeim Zoli írására.
Szerintem a zenekarok nem élősködni, hanem koncertet adni mennek a koncert termekbe. Nem értem, hogy miért lenne élősködés az, ha a munkámért pénzt kapok. Nagyon sok mindenről le kell mondanunk azért, hogy alkossunk, fejlődhessünk és a munkánk az minőségi legyen. Rengeteg erőt igényel egy-egy turné, vagy egy lemezfelvétel, vagy akármi más. Ez is ugyanolyan munka, mint bármi más. Másodállásról (pl. polgári állás) szó sem lehet, mert akkor nem tudunk turnézni, alkotni, gyakorolni (hogy jó legyen, amit csinálunk és ezt sokan szeressék)

Gázsi kérdés ez tényleg? Na ne már! Én 25 éve ezzel foglalkozom és rájöttem ara, hogy, ha jót csinálsz, és ezt elismerik ( bejön a koncertre a közönség), akkor azt meg is fizetik. Azt, hogy Mennyi a gázsid? Senkinek semmi köze hozzá. Azt viszont tudni kell, hogy ha túl sokat kérsz a koncertért, akkor azt nem fizetik ki. Ha keveset kérsz, akkor azt nem fogod tudni. De, ha régóta foglalkozol ezzel a kérdéssel, akkor tudod, hogy mennyit ér, amit csinálsz, és nehezen vágnak át. Nekünk egy évben kb 80-100 koncertünk van.
Előfordul olyan, hogy a vidéki klub szervezője nem is tudja (nem mondjuk el neki), hogy azzal, hogy elmentünk játszani buktunk, akár több tízezer forintot, mert kifizettük a hangmérnökünket, buszt béreltünk és benzint is vettünk a kocsiba. Egyéb költségekről nem is beszélve. Nem tudja, mert nem akarjuk, hogy szarul érezze magát.

Előfordul olyan is, hogy több százezer forintot keresünk egy koncertel. Több külföldi és hazai klubban és fesztiválokon ezt évek óta kifizetik nekünk. Nyílván nem a szép szemünkért, hanem azért, mert ezt az összeget kitermeljük. Ezek csúnya szavak sajnos, de ez van. Nagyon értékes művészeti alkotásokat lehet létrehozni éhesen és hajléktalanként, de ezt ne várja el szerintem senki sem. Dobverőt is lehet szerezni az erdőben egy fáról, de az nem szól olyan jól, mint a bolti.

Hiába mondom a sarki közértbe, hogy nagyszerű zenész vagyok, ezért nem kapok parízert a Marika nénitől. Éhes maradok, majd eladom a gitárt, hogy egyek és elmegyek a rigómezei csavargyárba dolgozni. Elmegyünk, és akkor jó kis koncertek lesznek. Megélhetési művész/zenész? Röhej amit itt írtál. Megélheti kovács? Megélhetési zeneipari kurva? Drága barátom azért ez kemény volt!

A zenészeknek szerintem a zenélés az elsődleges feladata, én szégyenszemre ezt tettem, amikor a műsorom után azonnal indulnunk kellett. Kedves zenész kollegáim! Szégyelljétek magatokat, hogy próbálni voltatok, zenéltetek, vagy, hogy stúdióba voltatok, hogy azt fel vegyétek. Külföldön koncertezel, miközben itthon probléma van?

Te is szégyelld magad amatőr zenész kollegám, hogy a rigómezei csavargyárba mentél dolgozni, hogy legyen gitárhúrod, és nem ott voltál, ahol kellett volna! Te is szégyeld magad Zolikám, hogy ilyen faszságokat írsz rólunk. Értem én, hogy ki vagy akadva, én is ki vagyok akadva teljesen, hogy elloptak tőlem egy igen fontos helyet. Rengeteg szép emlékem van a Kuliból, és pl. ott lettem szerelmes a csajomba. Sajnos onnan többet nem fogok műsort adni, ott már nem lesz semmi.

Megértelek Zolikám, de nem ártott volna elszámolni 10-ig, mielőtt ilyesmiket írsz a barátaidról."

re: válasz

"Lipikém! Abszolút megértem a leveled/kommented, és bizonyos dolgokban abszolút igazad van, igen! És itt nem arról van szó, hogy a zenész nem érdemli meg a pénzét, mert tudom én is, tudod te is, hogy mibe kerül ma zenélni, főleg úgy, hogy ezt elég komolyan csinálod, mint ti vagy mi.

De, de, de! És itt tényleg egy nagy, szőrös "de" kell, hogy itt legyen: nem arról van szó, hogy minden zenekar minden tagja jöjjön ide és láncolja magát oda a helyhez, itt arról van szó, hogy az arányok rendkívül fájóak voltak ahhoz képest, hogy mennyien ugrottak rá a Kultiplex vonatra az elmúlt hónapokban. Itt nem az a probléma, hogy xy mennyiért lép fel, mert mindenki itt annyit kapott, amennyit ért, itt arról van a probléma, hogy sokakkal sokszor elszalad a ló, sokan sokszor sokat követelnek és mindezt akkor teszik/tették, amikor látták, hogy ebből pénzt lehet kiszedni. Itt nem az a probléma, hogy x zenekar y tagja nem tudott odaérni, vagy nem egyszerre voltak ott, itt az a hatalmas, nagyon nagyon hatalmas probléma, hogy a művészet (bármennyire is költségigényes) azért művészet (legyen az festés, legyen az zene, legyen az teljesen mindegy, hogy mi), mert a művész megpróbál valamit kifejezni, megpróbál valamit elmondani alkotásán keresztül.

A művészet önkifejezés, a művészet te vagy Lipi, meg én vagyok, meg xy többszáz zenekar. Ha kifejezzük önmagunkat, ha beleölünk ebbe nem kevés pénzt, energiát, ésatöbbi, kell legyen egy hely mindenki művészetében arra, hogy uraim, ebből elég volt! Nyílván nem hivatott ez a levél személyekre bontani, hogy ki volt ott és ki nem, hiszen mindenki annyira veszi ezt magára, amennyire azt szükséges (és én úgy érzem, te talán túlságosan is magadra vetted), viszont én úgy látom, hogy ha nincs ez a levél, hogy ha továbbra is politikailag korrekten beszélgetünk magunk között, hallgatunk és nézzük, hogy kárba vesszen egy hely, hogy utána majd újabb helyek vesszenek kárba és újabb olyan projektek lépjenek helyükbe, hogy az ember a fejét veszti a dühtől, hogy mi van ma itthon a kultúrán belül, ha nincs ez a levél, még ma is mindenki ül magában, esetleg némán, esetleg dühösen és továbbra sem történik semmi. Nyílván nem a világot akarjuk/fogjuk megváltani, bármi is legyen ennek az ügynek a vége, de ott már nyertünk egy kicsit, ha kimegyünk, stílusfüggetlenül és odarakjuk az arcunkat és elmondjuk azt, hogy elég ebből!

Megértelek, hogy úgy látod túl személyeskedős lett esetleg ez a levél és ezáltal tényleg jogosnak tartom és érthetőnek amit írtál, viszont az elmúlt hónapokban sajnos többször is számoltam el 10-ig, mint azt igazán kellett volna. Nem a barátaimnak szólt ez, mert nem lehetek mindenkinek barátja és nekem sem lehet mindenki a barátom, ez a levél neked is szólt, ugyanúgy mint saját magamnak, ugyanúgy mint többszáz zenésznek, akiket nem ismerek, nem ismerhetek mind személyesen."

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dozerfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr30362049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TPZ 2008.03.02. 17:03:12

Elöljáróban leszögezném, hogy egyetlen érintett felet sem ismerem, soha nem jártam a Kultiban. Vidéki tahó vagyok.

Azonban, ha a szolidaritási akcióra tényleg csak 40 zenész/szimpatizáns ért rá, az valóban vérlázító. Nem tudom, mennyire fontos hely (volt) a Kultiplex a főváros underground életében, de úgy veszem ki mindkét fél leveléből, hogy eléggé. Ha ez nem volt elég motiváció azoknak, akik EBBŐL ÉLNEK, akkor tényleg kapják be. Hogy Lipi miért veszi magára, az rejtély, ha koncertje volt, hát koncertje volt, nem volt nevesítve, nem kell magyarázkodnia. Hogy mégis megszólítva érezte magát, az sok mindent elárul.

Egyébként meg kedves budapesti zenekarok, tudnék ajánlani mindenkinek egy féléves vidéki kiképzést, tessék itt megpróbálni boldogulni, meg sokszázezres gázsikat kérni. Buszbérlés, hangmérnök? Ugyan már! Ismerek zenekart, akik négyen turnéztak egy Skoda 1000MB-vel! Fiúk, egy turné nem egy állomásos, nehogy már minden helyen behajtsátok a benzinpénzt meg a buszbérlést! Különben is, tessék buszt venni!

Tudom milyen pénzeket kérnek pesti zenészek egy koncertért, szoktunk röhögni rajtuk. Le kéne szállni a magas lóról (és itt nem a PASO-ról beszélek, akiket egyébként eléggé szeretek, hanem úgy általában). A profit nem a gázsi határozza meg, hanem az alázat. Hol lépsz fel, ha minden helyet bezárnak?

Mr. Spock 2008.03.02. 17:04:25

ne marakodjatok, ha baj van, tán össze kéne fogni.
ha most megosztjátok magatokat, és egymásra mutogattok, vesztettetek.
mint a másik postban mondtam, nem fogok sírni a kulti után mert volt baja elég, de azért hiányozni fog a palettáról, mert ilyen helyek is kellenek.
so sikert, ha új helyet kerestek, és nem hagyjátok magatokat.
csak össze kell fogni, mert már MInarik Ede bácsi is mondta, hogy kell egy csapat.
hajrá, küzdjetek.

the dawg 2008.03.02. 17:09:31

Mr. Spock: nem marakodunk, véleményt cserélünk! attól jobb barátok vagyunk mi lipivel, hogy az interneten menjünk bele adok-kapokba!

Fusti 2008.03.02. 17:21:16

Olyan helyet ami bazd meg karácsony néven szervez partit egy keresztény országbsan, nem most, hanem a parti meghírdetése után azonnal be keltt volna zárni, hivatalból

the dawg 2008.03.02. 17:23:05

Fusti: ez a lemez lejárt, húzz egy számot és várj szépen a sorodra, ha van valami érdemi mondanivalód, szólunk.

d 2008.03.02. 17:27:49

+ 1 szavazat Fusti mellett

ez a zsido - kereszteny feszko, ami ebben az orszagban megy szerintem tarthatatlan. (de azert egy bazdmeg hanuka fesztivalbol azt hiszem nagy felhaborodas lenne - joggal!)

TPZ 2008.03.02. 17:29:38

"bazd, keresztény országbsan, meghírdetése, keltt"

Indulatos és művelt-e vagy? ;)

Mikulás 2008.03.02. 17:29:44

d, fusti, annyira kár, hogy nem tudtok angolul

gouranga 2008.03.02. 17:34:51

fusti, d

erre csak annyit tudok mondani, hogy... :DDDDDDDDDDDDDDDDD

d 2008.03.02. 17:39:09

na es ami sokkal inkabb idevago!

akkor maval van vege a helynek, vagy mar tegnap sem volt program.

Malachi 2008.03.02. 17:43:37

Remélem ebben a blogban nem egy el a téma a mocsárba, ebben reményében annyit fűznék hozzá, hogy maximálisan egyetértek a kulti üzemeltetőivel, bérlőivel, ezt így ebben a formában elintézni, mint azt a kerületi önkormányzat tette, a rendőrség és a többi akármilyen hivatalos résztvevő közreműködésvel az szánalmas. Csak azt mutatja, milyen állapotok uralkodnak mostanában felénk, akár a dilettáns politikát, vagy a csőlátó igénytelen közéletet nézzük.

saq 2008.03.02. 17:46:15

fusti, dehát akkor te visszasírod a régi rendszerT? betiltás, ávó, miegymás? ez kell neked?

Rá Dios 2008.03.02. 18:21:10

Nem igazán értem...
Ingyen (vagy majdnem ingyen) rendelkezésre álló helyen ingyen (majdnem ingyen) játszottak. Ez O:K. volt a szocializmusban, ahol a költségek fedezetét nem illett firtatni. Mostanra változott a helyzet: nem kell, nem is érdemes (rendszeresen) ingyen játszani, hiszen---(ezt jól leírja a levél).
Most a gonosz tulajdonos (akiről persze nem tudni, mennyire értékén, milyen versenyben lett azzá) hasznosítani akarja az ingatlabnát...
Hát, asszem, kell egy szolíd fizetős helyet keresni és ott (ésszerű áron) eladható produkciókat kínálni.

gemby 2008.03.02. 18:26:49

azt hiszem, az egyik kurucinfos csinált egy automata blogtrollt, ami minden fórumra behányja a faszságokat. tök jó, nekem is kell egy ilyen.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.02. 18:45:04

Jakab és a nyílt levelei.. És mindennek évek óta csak a szarkavarás az eredménye. Azért a múltból tanulhatnál, Zoli, vagy elszámolhatnál 10-ig, ahogy Lipi leírta.

vicc 2008.03.02. 19:07:41

"És mindennek évek óta csak a szarkavarás az eredménye." Erről meg miért a Zoli tehet?

Perillustris 2008.03.02. 19:25:00

OFF

Eszembe jutott egy párhuzam: 2 hete max. 1000 ember ment el a szmog ellen tüntetni a budapesti 2 milliós lakosságból.

Ezt megszívjuk.

ON

mangorlo 2008.03.02. 19:47:40

faszom a keresztény ország nem magyarország. nem tudom ezt honnan vetted. az lenne a kibaszás ha keresztény ország lenne, még az kéne. ja és az se lenne jó ha zsidó ország lenne, mielőtt ezzel jönnél. én minden vallás ellen vagyok

azzal semmi bajom sincs hogy ki miben hisz, csak engem meg a költségvetést - ami többek között az én adóm - hagyja békén

tarsolya 2008.03.02. 19:52:43

Nem igazán értem, JZ.

Van egy hely, amit eddig ingyen használtatok kultúrális célokra. Az, hogy e most kinek kultúra, nem érdekes, hiszen mindenkinek más az.

Most eladják a helyet, erre te ahelyett, hogy a programjaidnak keresnél egy másik helyet (ami gondolom azért folyamatban van már rég), ahol tovább terjeszthetnéd a kultúrát, rettentő naív módon durva sírógörcsbe kezdesz a hazai állapotokról, meg az underground helyzetéről.

Ha a programkaid kellenek az embereknek, képes lesz eltartani magát a dolog. Ha nem kell az embereknek, mész a süllyesztőbe, mert nem kellesz te és a te kultúrád. De ez meglátásom szerint független a helytől, akármilyen épületet hívhattok ezentúl Kultiplexnek.

Nyilván költséges, elhiszem hogy nagy érvágás, de ha kurva vagy, ne sírjál ha basznak. Hidd el, nem csak a te iparágadban van ez, hanem az enyémben is, sok más vállalkozó, önmegvalósító arc iparágában is.

A kultúrának ehhez semmi köze. Te pénzért szolgáltatsz, ergo iparos vagy, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rád, mint mindenki másra.

Tessék nyereségessé tenni a bizniszt. Nem sikerül? Ez van, mehetsz csavarozni vagy - ha ez neked nem eléggé kultúrálisan aktív, egészséges környezet - el innen.

De ez a sírás, meg messiás-komplexus .. nem csodálom, hogy aggódsz a jövőd miatt.

m-on · http://majdnembs.blog.hu 2008.03.02. 19:53:24

De jó, hogy ilyen nagy ez a város, ennyi kihasználatlan ingatlannal, ölni kell már egymást is egy kis művházszerű intézményért? Megmondom őszintén, nekem már az is sok volt, amikor valaki fejtegette, hogy milyen szar lenne kijárogatni Csepelre meg Óbudára. No igen, Budapest kulturált lakossága egyenlő 5-9. kerületekkel, ugye? Ekkora városban nincs olyan hely, ami valakitől messze ne lenne. Tudom, arányok meg minden, de akkor is. Ha valami jó, akkor az még Pomázon is jó lenne, nem hogy Újbudán vagy Pesterzsébeten. Összefogás? Ki, kivel, miért?...

the dawg 2008.03.02. 20:15:09

tarsolya: ezt honnan vetted, hogy itt bárki is kapott ingyen használatra ingatlant? ha gondolod, szívesen publikussá tesszük a bérleti szerződést, aztán meglátjuk mi volt ingyen, mi nem. keresnénk mi más helyet, de jelenleg nincs megfelelő objektum, a kultiplex adottságai kivételesek voltak, most a te területeden te sem állnál neki nem minőségi kiszolgálásnak, mi miért tegyük ezt? hála a jó égnek a programjainkra bőven van igény, de erre helyet találni azért nehezebb. minden fejlett demokráciában (nyílván tudjuk, hogy ez itt nem az) van valami cserealap. nem azért fizeted az adót te sem, hogy utána kivágjanak önhibádon kívül. a legszomorúbb az egészben, hogy sírást látsz, meg messiás komplexust. szerintem te sehol sem láttál minket sírni, hogy úristen, nem tartja el magát a dolog. itt arról van szó, hogy ha van valami, ami engem/minket jogilag megillet, miért ne éljünk a jogainkkal? azért élünk jogállamban. a helyfüggetlenséggel kapcsolatban igazad van, bármilyen épületet hívhatunk kultiplexnek, és ahogy a levelemben is említettem (bár úgy látszik te nagyvonalúan átsiklottál felette és a számodra kedvező formában idézgetsz), ez az egész tiltakozás nem helyfüggő, ez kultúra függő. meséld el nekem, hogy milyen alternatíva van jelenleg ebben a városban mint szórakozási lehetőség, ahol egyszerre van elérhető áron étterem, mozi, koncerthelyiség, kocsma. lekottázom neked mindent fél perc alatt, hogy miért nem jó. a38: tökéletes koncerthely, tökéletes hangzással, nem minden zenekar számára elérhető, az éttermet sem egy átlagos pénztárcához szabták. west-balkán: nincs. almássy tér: nincs. filter, rocktogon, kuplung: a maga nemében jó helyek, de nem kultúrális olvasztótégelyek, nem mindegyik rendelkezik elegendő, megfelelő hangtechnikával nívósabb programok megrendezéséhez. Petőfi csarnok: árak az egekben, szintén nem egy kultúrális találkahely, hanem inkább koncerthely, ami itt csak egy volt a sok funkció közül. kíváncsi vagyok tudsz-e még ehhez felsorolni bármit.

m-on: nem arról van szó, hogy melyik kerületekkel egyenlő Budapest kultúrált lakossága. arról van szó, hogy nem minden fiatal tud átmozdulni csepelről óbudára és viszont. nekem ez nem probléma, sokaknak szintén nem, de itt gondolnunk kell azokra, akiknek ez a hely elérhető távolságban volt bármikor. a többi dologgal egyet értek, a jót nem feltétlenül a földrajzi fekvés határozza meg.

TPZ 2008.03.02. 20:15:37

tarsolya, akkor szerinted ugye a színházak is gazdálkodják ki az éves 1-3 milliárdot, amibe kerülnek? Meg a magyar film is éljen meg a 12,000 fizető nézőből? A könyvtárak a belépési díjakból? A művházak a népdalkörökből?

Ne hasonlíts már egy alternatív kultúrhelyet egy élelmiszerbolthoz. Ha csak azt támogatnánk, amire milliós igény van, akkor a Barátok Közt vihetné az éves kultúrbüdzsét, nem?

Lári-Feri 2008.03.02. 20:36:57

Azok ellen vagyok, akik minden vallás ellen vannak.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.03.02. 20:43:22


Mint a Pál uccai fiúkban: A GRUNDOT ELVETTÉK!
Vannak itt Nemecsekek?
Vörösinges az van, dögivel!

senki bélfonz 2008.03.02. 20:58:42

hát jót nevettem. ezen a dagadt bakácson is, de az egész vicces "liberális" kavargáson. budapest beakasztott saját magának? liberális főváros, mi?
hehehehe!!!!!

van-e közel s távol ember, aki elhiszi az szdsz-nek ezt a liberális maszlagot? aki előtt nem világos, mi az szdsz?

kellemes puffogást, "toleránsok"...

Benczúr..... 2008.03.02. 21:07:24

A Benczúr klub vezetőség képviseltette magát a spontán tiltakozáson.....
talán mert ő maga (mi is azok vagyunk) is érintett nemsokára hasonló okokból....

"Tényleg bezárják a Benczúr (Postás Művelődési) Házat és a klubbot is ????

Jelenleg úgy néz ki……

Figyelem!!!!

TOVÁBB ROMBOLJÁK A MARADÉK KULTÚRÁT IS ????!!!!

Most már biztosnak tűnik…de mi még azért kicsit bizakodunk, hogy létezik megoldás a folytatásra, és a Ház megmentésére….

A Magyar (Állami) Posta Zrt. Döntése alapján (A Matáv és az Antenna Hungária résztulajdonosokkal) az 1930ban, akkor még Királyi Posta által kulturális célra, Művelődési Háznak vásárolt és használt épületet 2008 június 30ai hatállyal ki kell üríteni…
A Házat terveik alapján eladják….Egyéb célokra, a minél elöbbi haszon reményében…..
….úgy, hogy a Benczúr Ház jelenleg a VI. kerület egyetlen Művelődési Háza, tele programokkal, koncertekkel, könyvtárral, képzőművész-körrel, tánciskolával, fotótanfolyammal, hangtechnikus képzéssel (Octupus), étteremmel, Az Erkel Ferenc Zeneiskolával, ami 1974 óta működik itt, először szervezett jazz- tanszakkal Budapesten, stb., stb….

És itt azért érdemes talán észrevenni (mert szinte nem lehet nem észrevenni), hogy a 2007 december 31én szintén bezárt és eladott, a VII. kerület egyetlen Művelődési Háza, az Almássy Téri Szabadidőközpont, és a március 1én a tervek szerint szintén bezáró Kultiplex után ez már nem az egyetlen Művészeti/Kulturális Ház, ahol közösségi terek, vagy a nem túlságosan hirdetett, propagált zenészek, művészek fordulhattak meg, az alternatív/ underground életből. A kultúra újabb pofont kapott???? Sajnos, úgy tűnik….. hihetetlen pusztítás zajlik….

Hogyha bárkinek bármi ötlete van a Ház megmentésével kapcsolatban hívjon minken/ írjon/ jelezzen stb….nekünk, a klub vezetőinek (Szele Szabolcs/ Horváth Attila) vagy a Ház igazgatónőjének, Szilágyi Mayának!!!
-kontaktok: www.benczurhaz.hu/telefonoldal.htm
www.benczurklub.com/index.php?option=com_content&tas k=view&id=18&Itemid=53
(esetleg a benczurklub@gmail.com címen)

És hogyha nem sikerülne még a Házat Művelődési Házként meghagyni, akkor a közeljövőben keresünk egy helyet is, ahol tovább működhetne akár a Klub, ahol több ezer zenész fordult meg az elmúlt 15 év során…illetve hogyha valaki munkát tudna szeptembertől, hasonló helyen, szintén szóljon!!!

Nagyon köszönjük a segítségeket, a tenni akarást!!!!
Nem hagyhatunk semmit sem pusztulni a pillanatnyi üzleti érdek miatt!!!
Valamit tennünk kell az ilyen helyekért, ahol még eleven a kultúra, a művészet, nem lehet, hogy megint a nyerészkedő hatalmaskodók járjanak jól…!

Üdv. mindenkinek, aki eddig vagy ezután is még ellátogat hozzánk, és támogat minket!
Júniusban végső esetben tervezünk egy Óriási Záróbulit is tartani, a Kertben és lent a klubban is, régebben és manapság is megfordult zenészekkel/ zenekarokkal !!!!"

guszti 2008.03.02. 21:17:46

szevasztok,

most röviden, ne öljétek meg egymást ezen. Most tényleg azon megy a purparlé hogy kevesen mentek el tüntetni? Sok egyéb tanulsága is van ennek, ha sikerül majd leírok még néhányat. (Ha valakinek édesgyereke az az épület, meg az a terem, az én vagyok). De az, ameddig a dolgok jutottak, nem hiszem, hogy megoldható azzal, hogy jó sokan odamennek valahová, ahol valaki enyhén fejét vesztve zöldségeket kiabál, és segítenek neki kiabálni. Ezt az intézményt (tüntetés) sikerült pont a közelmúltban, pont ilyen és hasonló értelmetlen akciókkal nullára lejáratni, ami nem is feltétlenül baj. A megmentéshez meg korábban kellett volna felkelni, ezt is többen érezzük, akik nap-mint-nap jártunk oda, és most fontosabbak vállalt dolgaink, munkánk, problémáink, mint elmenni balhézni a ház elé, és pont azt csinálni, amibe belepusztult A Ház, amiért a szívünk fáj. Értek én mindent, de falon összetört gitáron utána már nem lehet gitározni. :(

g

the dawg 2008.03.02. 21:27:38

guszti: nyílván van abban is igazság amit te írsz, de szerintem itt nem öli egymást a két fél, hiszen könnyed hangvételű leveleket váltok egy másik perspektívát képviselő barátommal, simán belefér.
vállalt dolgok, munka, problémák: sima ügy, de leírtuk, hogy itt balhézásról szó sincs, azt meghagyjuk másnak.

DeadBodiesEverywhere 2008.03.02. 22:20:02

Majd kedden el lehet menni es meg lehet mutatni hogy kit erdekel a hely. A heten sztem az hogy par ember ment oda, mikor mindenkit pl a munkahelyen ert a hir h gaz van, akkor nem lehet elvarni az "osszefogast". Vagy eppen akkor szerzett tudomast rola mikor este leult es elinditotta a bongeszojet, mert azt mashol nem teheti meg.
Ahogy az a teny/esemeny a hely "dolgozoit" is hirtelen erte.
Majd kedden! Akkor lehet lemerni hogy kit mennyire erdekel.

Madhatter 2008.03.02. 22:25:11

szent ééég, mennyi eltévelyedett ember van abban az országabn he? keresztény ország? erre sikerült eljutni az alapvető posztból? tiszta óvoda. Asszem nem vagyok egyedül a kiváncsiságommal, hogy vajon hányan járnak templomba abból az approx 10 millából, hogy mindezt röhögés nélkül megértsem.

Egy ember bűne miatt te egy egész embercsoportot kiírtanál Fusti? Ez nem rossz, ezalapján mondjuk az európában található közel 100 millió német embert is ki lehetne iktatni, mert egy olyan országból származnak, aminek Hitler volt a feje. Nem is kell elgondolkozz, hogy lehet hogy nem mindenki olyan, a predesztináció kellemes és egyszerű, csináld csak. Valószínüleg ebből jön a tévképzeted, hogy ha te keresztény vagy akkor biztos azok vannak többen, vagy talán mind azok vagyunk.

Szerintem keress professzionális mentálhigiéniás segítséget és közben ne feledd, hogy látatlanban emberek tömegei szégyellik magukat helyetted, hogy ma él még ilyen felfogás és ember.

tarsolya 2008.03.02. 22:25:51

TPZ - "tarsolya, akkor szerinted ugye a színházak is gazdálkodják ki az éves 1-3 milliárdot, amibe kerülnek? A könyvtárak a belépési díjakból? A művházak a népdalkörökből?"

Nyilván ez lenne a helyes, de tudom hogy ez irreális elvárás. Viszont azt is tudom, hogy a Kulti által terjesztett kultúrális érték az ország nagy részének ízlésével és értékrendjével szöges ellentétben áll és széllel szemben még a Kulti sem fog tudni sokáig pisálni.

Nem sok választás marad: vagy kitalálsz valamit és üzemeltetsz nyereségesen, azzal a kis támogatással, ami elérhető, vagy hagyod az egészet, akár tetszik, akár nem.

Ahhoz ez a brigád túl kicsi, hogy bármi értékelhetőt elérhessen ezen a fronton, szerintem. Mindezek mellett erősen megosztó is az egész - ahogy az nagyon szépen látszik a kommentekből is - ezért még külső segítségre se nagyon számíthat .. a hírnév átka, ugye.

JZ:

Nem tudtam pontosan, hogyan volt az ingatlan használat, ne haragudj, ha baromságot írtam.

Amit leírsz, abban egyetértünk, nincs igazán alternatíva. De ennek megint semmi köze ahhoz, hogy a Kulti ilyen módon történő bezárásának esete nem egy "operett", hanem bíróságra való ügy. Nem mozgósítás, elmebeteg Bakáts és zenész demonstráció kell, hanem olyan ügyvédek, akik képesek mindent kihozni a dologból és az érvényes szerződésekből, aztán akkora pofont adni a kerületnek, hogy a fal adja a másikat.

Na ENNEK a támogatására már lehet gyűjtést szervezni, de ehhez elég egy bankszámla szám ..

Nyilván kiborult a bili, nálam is ki szokott néha, de én már erősen túllihegettnek érzem ezt az egész históriát.

Azt írod hála istennek van igény a dologra, ezért remélem, találtok új helyet, minél hamarabb. Ehhez is lehet segítséget kérni, a zenészforradalom helyett :)

StopSzmog 2008.03.02. 22:37:43

Benczúr

Tanulj a tapasztalatokból: működő weboldal, levlista, sms- telefon, riadóhíradó - ez a minimum, ha mozgósítani akarsz.
Transzparencia a másik: vedd (ki a méregfogát) elejét a vádaskodásoknak és tedd közzé ki miért mennyit fizet. Ne a kommentelők terjesszék a rémhírt, hogy te ingyen piócáskodsz az állam szent testén.
Harmadik a jog: ha nem megy egyedül, kérj segítséget, ott a TASZ pl vagy mások.
És a legfontosabb: ha nem tudod, mit akarsz, ha nem tiszta a cél (fönntartani a helyet vs. új munkahelyet magadnak), addig ne keress támogatókat.

StopSzmog 2008.03.02. 22:41:05

+ mégegy: ha azzal vádolnak, hogy ellehetetleníted a környéket, kérj ki minden rád vonatkozó rendőrségi/közeteres följelentést és tedd közzé.
mondd meg, ha az kevés.
mondd meg, ha az jogos.
ez utóbbi esetben tégy lépéseket, hoyg ne kelljen téged följelenteni.

mangorlo 2008.03.02. 22:54:02

(szvsz)itt alapvetően az a gond, hogy olyanok irkálnak a kultiplexről negatívan, akik csak a hírekből ismerik, onnan is csak a barangó-ügyet, és a fuck the x-mass partys hírt.

én elég sokszor voltam a helyen, és semmi semmi kirívó esetet nem láttam. emberek ittak, néha fűszag is volt, de nem több mint máshol, a legtöbben beszélgettek, koncerten táncoltak, ettek ittak. a közönség vegyes volt, fiatalok a 30-40 esekig, és figyelembe véve az árakat, nem a kannásboros csövesréteg járt le. nem volt az ám egy nagyon vad hely, volt ruhatár, zord beengedő-kidobók, normális melegkonyha, wc is elfogadható volt.

azok akik drogos - fülledt és/vagy zsidó - keresztényellenes helyet vizionálnak, azok szerintem titokban szerettek volna egy ilyen helyen lenni, ami persze a kultiplex nem volt, de ők maguknak se merik bevallani hogy: titokban, titokban, ők is járnának a tilosba(n)

tényleg kiváncsi vagyok hogy mi a "kultúra" "szórakozás" és a "szórakozóhely" definíciója a kultiplexet ellenzőknek

úgy látom hogy erre nem tudnak válaszolni csak megy a hőzöngés és pont ennyire kell komolyan venni őket. ez kb ugyanaz hogy czegei wass albertről véleményt mondanék úgy, hogy nem olvastam tőle eleget (szerintem zseniális amúgy, főleg a funtineli boszorkány)

StopSzmog 2008.03.02. 23:03:32

A tehetség elvetél
Eltemetjük, Bye Bye
Kiherél egy intézmény
Eltemetünk, Bye Bye
Istenem,hát nem nyertél
Eltemetünk, Bye Bye Bye

(...)
Kevés tett, túl sok beszéd
Zene helyett rossz mesék
Nincsen semmi remény
Eltemetünk, Bye Bye
Túl korán érkeztél
Eltemetünk, Bye Bye
Istenem, hát nem nyertél
Eltemetünk, Bye Bye bye

/hátbotzongató, hogy ennek már 20 éve, nem?/

harcoskeresztenyanarchistazsidonáci gyerek 2008.03.03. 00:45:11

parlamentet mennyiért lehet kibérelni...nemzeti ladik nevü szórakozó helyen mikor lesz közös koncert estjük az Egészséges Fejbőrnek és PASO-nak?..

Lipi Brown · http://www.paso.hu 2008.03.03. 03:20:32

TPZ-re reagálva:
"Hogy Lipi miért veszi magára, az rejtély, ha koncertje volt, hát koncertje volt, nem volt nevesítve, nem kell magyarázkodnia. Hogy mégis megszólítva érezte magát, az sok mindent elárul."

Nem vettem magamra, hisz ott voltam, dolgoztam az ügyön is és tettem megjegyzéseket is a műsoromban erről a helyzetről. Ezt azért tettem, mert volt rá időm és energiám és amikor megérkeztem megtudtam, hogy mi a helyzet. Csak azt akartam "sugallni", hogy a zenésznek a zenélés a dolga elsősorban és nem kell rá haragudni, ha nem volt ott.

Ez is TPZ volt:
"Egyébként meg kedves budapesti zenekarok, tudnék ajánlani mindenkinek egy féléves vidéki kiképzést, tessék itt megpróbálni boldogulni, meg sokszázezres gázsikat kérni. Buszbérlés, hangmérnök? Ugyan már! Ismerek zenekart, akik négyen turnéztak egy Skoda 1000MB-vel! Fiúk, egy turné nem egy állomásos, nehogy már minden helyen behajtsátok a benzinpénzt meg a buszbérlést! Különben is, tessék buszt venni!"

1.: Vidéken nőttem fel és dolgoztam sok-sok zenekarban. Onnan is lehet boldogulni. Írjak példákat?
2.: Igen buszbérlés! Kérlek téged, hogy menj el egy 2000k kilóméteres turnéra egy 11 fős pl. ska zenekarral, hangszereiddel, személyes cuccaiddal egy skodával. Kiváncsi lennék, hogy meddig jutsz el a szétnyomott mogyoróiddal és a felforrt motoroddal. Szerintem Bicskéig sem.
3: A saját zenekari hangzásod reprodukálásához feltétlenül szükség van saját hangmérnökre. Nálunk pl. zenekartagnak számít.
4: Vegyél nekem egy night linert! :D

A Guszti-val értek egyet:
"A megmentéshez meg korábban kellett volna felkelni"

Hozzátenném, hogy ez már évek óta így megy, mindig is ott lógott a levegőben ez a probléma. Soha nem tudtuk, hogy meddig fog menni a ház.

Véleményem szerint az eljárás teljesen jogszerűtlen és elítélendő. Aki így érzi és van ideje és energiája ez ellen tenni az tegye, de akinek nincs, arra nem kell haragudni. Nem mindenben értek egyet Zoltánunkal, de akkor is Jakab Zoli max respect! Kedden iszunk egy sört megint! Úgy tudom, hogy azt még kapunk a pultnál...

hocsi 2008.03.03. 06:28:10

Lipi pult lesz kedden és utána is.

gyertek!! 2008.03.03. 11:58:07

14.30 kulti előtt

jujujj 2008.03.03. 12:18:42

Srácok (Lipi és Zoli)!!!

Olyan szinten eltértetek a tárgytól, hogy szinte végig sem olvastam a leveleket. Ez nem annak a helye, ahol a gázsirol meg hasonlo dolgokrol szo lehet. Inditsatok egy blogot, hogy milyen rossz a magyar zenész sorsa, vagy hogy milyen jo. Igazábol Lipi vitte egy kicsit tulzásba a dolgot, de szo ami aszo a Zoli hozta fel, bár az Ő levelében sem az volt a lényeg hogy ki mennyit kap.( kár volt beleirni)
Itt csak annyirol van szó, és itt most vki olyan beszél akinek szintén fontos a hely és szégyen szemre nem jelentem meg a demonstrácion, hogy kevesen voltak. Nem kellenek a kifogások, hogy más dolgod volt. Ha az volt, senkinek az ég világon nem kell megmagyaráznod! Ennyire legyetek már önálloak és felnöttek!
És Zoli, látod ha másképp fogalmazol, talán Lipi is tártűgyhoz kapcsolódóan fog reagálni.

respect!

raid 2008.03.03. 12:24:29

stopsmog, vagy z:

az a hátborzongató, hogy terrorizálsz és spamelsz ezzel a béna kiszámolós versikével már két témában is.

Fejezd már be, szar.

eggraidonmojo 2008.03.03. 13:56:50

raid: bekaphatod

te vagy a bena haver.

ha vkinek ez jut eszebe ez jut eszebe rola. kesz.

fejezd te be tolerans baratom.:)

tisztelet!
süti beállítások módosítása